Organisaties

Het Steunpunt Bemiddelingskosten Groningen is oorspronkelijk opgericht op initiatief van de Groninger Studentenbond (GSb), het Kamerbewoners Adviesburo (KAB) en Studentenorganisatie Groningen (SOG).


Groninger Studentenbond

GSborig1

De Groninger Studentenbond (GSb) is dé vakbond voor studerend Groningen en komt op voor de belangen van studenten. De GSb overlegt met de gemeente Groningen, lokale politieke partijen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanze Hogeschool om aandacht te vragen voor studentenproblemen en oplossingen aan te dragen. Samen met onze leden zetten we ons in om op te komen voor studentenbelangen.

Ook kunnen studenten bij de GSb terecht als je bijvoorbeeld een bindend studie advies (BSA) gekregen hebt, een scriptiebeoordeling onterecht lijkt, je problemen met de onderwijsinstelling hebt, problemen met je huisbaas of wanneer je denkt dat je te veel huur betaalt. Het Juridisch Steunpunt en het Huurteam van de GSb bestaan uit rechtenstudenten die veel ervaring en kennis hebben en je gratis advies en begeleiding kunnen bieden.

Daarnaast organiseert de GSb regelmatig interessante kroegcolleges en debatten over bijvoorbeeld de afschaffing van de studiefinanciering en verspreidt de GSb belangrijke informatie aan studenten met ons Kamerboek en ons opinieblad de Nait Soez’n. Geïnteresseerd in lid worden? Kijk voor meer informatie op onze website www.groningerstudentenbond.nl.


Het Kamerbewoners Adviesburo

kab doorzichtig

Het Kamerbewoners Adviesburo (KAB) is een stichting die gratis huurrechtadvies geeft aan studenten en andere kamerbewoners. Alle medewerkers van het KAB studeren rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. De medewerkers worden bijgestaan door een ervaren advocaat, die op de maandelijkse zakenvergadering de behandelde zaken doorneemt en de gegeven adviezen controleert.

Het KAB geeft jou als huurder in eerste instantie gratis advies over jouw persoonlijke situatie en geeft aan welke rechten je hebt. De medewerkers kunnen echter ook namens jou een brief naar jouw verhuurder sturen, wat vaak tot het gewenste resultaat leidt. De meest ingewikkelde zaken laat het KAB eerst bekijken door de huisadvocaat. In het uiterste geval kan de huisadvocaat je zelfs tegen een sterk gereduceerd tarief bijstaan in een gerechtelijke procedure.

Een goede verstandhouding tussen huurder en verhuurder heeft echter de voorkeur. Het KAB spoort huurders dan ook regelmatig aan om problemen zelf met de huisbaas te bespreken.

SOG Rechtsbureau

sog doorzichtig

Het SOG Rechtsbureau geeft gratis juridisch advies aan iedereen die met een probleem zit. Het Rechtsbureau richt zich voornamelijk op het beantwoorden van vragen met betrekking tot onderwijsrecht, studiefinanciering en huurrecht. Daarnaast kan je uiteraard ook met al je andere juridische problemen bij ons terecht. Alle problemen worden vertrouwelijk behandeld. Het Rechtsbureau is aangesloten bij het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) en bestaat uit acht gevorderde studenten rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen die met veel enthousiasme juridische vraagstukken behandelen. De medewerkers werken twaalf maanden lang voor het Rechtsbureau en maken dan plaats voor een nieuwe lichting. Naast de behandeling van juridische vraagstukken, heeft elke medewerker een specifieke functie. Behalve de functie van voorzitter en secretaris houden medewerkers zich bezig met casuscontrole, casusverdeling, het organiseren van onderwijsdagen, het voeren van administratie en de promotie van het Rechtsbureau.

Contactinformatie initiatiefnemers:

Contactinformatie GSb:

Oude Kijk in ’t Jatstraat 39
Kamer 201
9712 EB Groningen
050 363 4675
Maandag t/m vrijdag geopend van 12.00 tot 17.00

Home Layout 2

Contactinformatie KAB:

Turftorenstraat 21
Kamer 128
9712 BM Groningen
050 363 7328
Maandag en donderdag geopend tussen 17.00 en 18.00

Home

Contactinformatie SOG Rechtsbureau:

Oude Kijk in ’t Jatstraat 39
Kamer 101
9712 EB Groningen
050 363 4679
http://www.studentenorganisatiegroningen.nl/commissies/rechtsbureau